„Odlehčené“ recepty z nízkotučného kefíru
Většinu z nás trápí stejná otázka. Jak shodit nabraná kila? Abychom se zvládli obléct do nových kalhot, musíme učinit první krok v boji s přebytečnými kily.
Tím prvním krokem je nepopulární úprava jídelníčku. Nejprve stačí eliminovat všechny kalorické pokrmy. Z „light" potravin je samozřejmě těžší připravit stejně chutná jídla. Mlékárna Valašské Meziříčí nabízí jednoduché varianty, které jsou nejen chutné, ale i lehké na přípravu. Neodmyslitelnou složkou všech povánočních receptů je oblíbený nízkotučný kefír.
Houbová polévka s kefírem
Ingredience:
1 hrst sušených hub
1 brambora
2 vejce
0,5 litru vody
500 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 lžíce polohrubé mouky
sůl
kmín
Příprava:
Hrst sušených hub přelijeme horkou osolenou vodou a necháme 30 minut odstát. Poté houby vyjmeme a vložíme do hrnce naplněného cca půl litrem vlažné vody. Přidáme nadrobno nakrájenou bramboru, vodu osolíme, okmínujeme, přivedeme k varu a vaříme po dobu 20 minut. Následně v míse rozšleháme 2 vejce a přelijeme je kelímkem Kefírového mléka nízkotučného, které vyrábí Mlékárna Valašské Meziříčí. Výslednou směs nalijeme do hrnce a za stálého míchání vaříme ještě 10 minut.
Filety z tresky obalované v kefírovém těstíčku
Ingredience:
4 filety z Aljašské tresky
1 vejce
1 polévková lžíce ovesných vloček
50 g nastrouhaného sýru typu ementál
5 polévkových lžic Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
citrónová šťáva
sůl
mletý pepř
Příprava:
Filety z tresky omyjeme a naporcujeme tak, aby se nám pohodlně vešly na pánvičku. Necháme je nějaký čas odležet, aby dosáhly pokojové teploty. Do hlubokého talíře rozklepneme vejce, přidáme lžíci ovesných vloček, nastrouhaný sýr a vše zakápneme kefírem a citrónovou šťávou. Výslednou hmotu na těstíčko ještě opepříme a rozšleháme. Filety z obou stran důkladně osolíme a před smažením namočíme v těstíčku. Smažíme je na pánvi s nepřilnavým povrchem. Tresku se snažíme po dobu smažení otočit pouze jednou. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Kefírové lívance
Ingredience:
250 g hladké mouky
1 vejce
1 lžička cukru
500 ml Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
1 lžička jedlé sody
špetka soli
Příprava:
V míse smícháme mouku s vejcem, cukrem, solí a jedlou sodou. Vše přelijeme Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí a vymícháme v těsto. Výsledná směs nemusí kynout a lze z ní okamžitě usmažit lívance. Lívance podáváme s džemem, přelité Kysanou smetanou z Valašska a ozdobíme čerstvým ovocem a mátou.